James Moore: Biografia, Creativitat, Carrera, Vida Personal

Taula de continguts:

Vídeo: James Moore: Biografia, Creativitat, Carrera, Vida Personal

Vídeo: La vida y el triste final de Roger Moore 2024, Maig

James Moore va ser el guanyador de la primera cursa de bicicletes del món o no? És una qüestió que continua oberta fins avui. Se sap amb certesa que Moore va tenir l'oportunitat de participar en una de les primeres curses del món, i molts van recordar la seva brillant actuació a la cursa París-Rouen; no obstant això, fins i tot si la victòria de Moore no va ser la primera al món, no afectarà la fama del ciclista.

James Moore
James Moore

James Moore és un ciclista anglès. En moltes fonts, se l’anomena guanyador de la primera cursa oficial de bicicletes del món.

La infància de James Moore

El famós James Moore va néixer el 14 de gener de 1849 a Long Brackland, Suffolk, Regne Unit. Quan el noi només tenia quatre anys, la seva família, per alguna raó desconeguda, es va traslladar a París. Aquí James es va fer amic de la família de ferrers Michaud que van contribuir a la història del ciclisme. Més tard, va ser un dels membres de la família Michaud qui va tenir la idea d’equipar la bicicleta amb pedals. Se sap que Moore ja tenia una bicicleta de Michaud el 1865. El seu primer "cavall" segons els estàndards moderns semblarà completament inadequat per muntar: les bicicletes d'aquells temps s'anomenaven "sacsejadors d'ossos" per una raó. A James Moore, però, li agradava el vehicle de dues rodes: el feia servir per dur a terme diversos encàrrecs del seu pare i gaudia clarament del viatge.

Imatge
Imatge

Guanyador de la primera cursa ciclista del món

El 1868, James Moore, de dinou anys, ja era membre del club ciclista local. I el 31 de maig de 1868 va participar en les seves primeres curses de bicicletes. Són aquestes curses les que sovint s’anomenen les primeres curses oficials de la història de tots els ciclistes. L’esdeveniment va començar a les tres de la tarda en presència de tota l’aristocràcia parisenca, que esperaven i delectaven la mateixa idea i l’oportunitat de veure com aquestes persones competeixen entre elles en força i virtuosisme.

La cursa ciclista que va fer famós James Moore va tenir lloc a la part occidental de París, a França, al parc parisenc Saint-Claude. Els corredors van haver de recórrer una distància de mil dos-cents metres per un camí de grava fins a la font del parc i tornar. Molta gent volia provar-se: a aquella època a París les bicicletes eren força populars i les competicions de diversos tipus eren tradicionalment molt reeixides. James va tirar endavant ja a la meitat de la distància. Va desenvolupar una velocitat realment impressionant i va arribar a la meta en 3 minuts 50 segons.

La cursa al parc de Saint-Claude va tronar no només a tot París, sinó que es van estendre rumors a tot Europa. Aviat es van organitzar esdeveniments similars a altres capitals. La moto que va guanyar Moore encara s’exhibeix al museu d’Ely, Cambridgeshire. Curiosament, una gran part, incloses les pròpies rodes, és de fusta.

La cursa ciclista Saint-Cloud ha despertat la imaginació del públic i ha inspirat la creativitat d’esdeveniments ciclistes similars en altres llocs. L’endemà es va celebrar la primera cursa a Gran Bretanya i les curses es van celebrar el 18 de juliol a Gant, Bèlgica. També al setembre, va tenir lloc una cursa a Brno, la capital de Moràvia, que va suposar l’inici de les curses de bicicletes a l’Europa central.

Imatge
Imatge

Guanyador París - Rouen

L’èxit de l’esdeveniment creatiu va inspirar els organitzadors a llançar un projecte més ampli, i el 7 de novembre de 1869 es va dur a terme una distància de cent trenta quilòmetres, des de París fins a Rouen. James Moore va participar en aquest esdeveniment i va tornar a guanyar una victòria convincent. Va acabar en deu hores vint-i-cinc minuts; la velocitat mitjana de tretze quilòmetres per hora no és greu per als estàndards actuals. Això es va deure a les males condicions de la carretera, a una bicicleta molt pesada i a la manca de pneumàtics per se.

Biografia

Durant la guerra franco-prusiana, James Moore va treballar en una ambulància. Més tard va aconseguir feina en un centre d'entrenament de cavalls de curses francès. El 1945, James Moore va rebre el Comandant Cavaller de la Legió d’Honor.

Fins al final dels seus dies, James Moore va participar activament en els esports. No se sap exactament quan va tornar a Gran Bretanya; desconegut fins al dia d’avui i el lloc d’enterrament exacte del cos del ciclista. James Moore va morir el 17 de juliol de 1935 a l'edat de vuitanta-sis anys.

Imatge
Imatge

Refutacions de la victòria

Al llarg de la seva vida, James Moore va creure realment que havia guanyat la primera cursa de bicicletes del món; més tard, però, es va refutar. El crític Keizo Kobayashi ha determinat que almenys cinc competicions de ciclisme han tingut lloc a França abans de Saint-Claude, i el fet que no rebessin una publicitat tan generalitzada no dóna gens a James Moore el dret a ser nomenat primer.

Tot i que aquesta cursa guanyada per James Moore es considera la primera de la història, l'historiador holandès Benji Mazo afirma que va ser la segona i que la primera la va guanyar un pilot anomenat Polocini. El favorit de la segona cursa era François Drouet, que abans era el líder. A la meitat de la distància, James Moore es va posar al capdavant, recorrent la distància, segons van escriure, "a velocitat llampec" i va guanyar amb un resultat de 3 minuts i 50 segons enmig de crits entusiastes de la multitud. Moore i Polocini van rebre medalles d’or per valor de cent francs.

Imatge
Imatge

Exposició del museu

La bicicleta guanyadora de James Moore s’exhibeix al City Museum de Cambridgeshire. Té un tub de baix de ferro en forma de diamant i el tub superior i els pneumàtics estan fets de metall aplanat. La resta és de fusta, incloses les rodes. La roda del darrere té un diàmetre de trenta-una polzades i la part davantera fa trenta-vuit polzades. La relació d’engranatges és d’un a un perquè els pedals estan connectats al hub frontal. La sella de la bicicleta es va perdre abans de retornar-la al Regne Unit.